Musk csaknem 1 millió darab Tesla-részvényt adott el adófizetés céljából

2021. 11. 18.
  • Elon Musk
  • tőzsde
  • Tesla-részvény
  • részvényeladás
  • részvényopció
  • Elon Musk fizetés

Az elmúlt napokban összesen 8,2 millió részvénytől vált meg.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója kedden újabb 973 millió dollár értékben adott el részvényeket azt követően, hogy mintegy 7 milliárd dollár értékű Tesla-részvénytől vált meg a múlt hét folyamán – olvasható a Reuters beszámolójában. 

Az amerikai tőzsdefelügyelethez (SEC) benyújtott dokumentumok alapján Musk kedden lehívta 2,1 millió részvényre szóló opcióját, amely a keddi zárási árfolyamot figyelembe véve 2,2 milliárd dolláros értéket képvisel. Majd ezt követően mintegy 934 091 darab részvényt adott el 973 millió dolláros értékben, hogy adót fizethessen. A vezérigazgatónak még több mint 20 millió részvényre vonatkozó opciót kell lehívnia 2022 augusztusáig, ellenkező esetben ezek elvesznének.

Musk november elején azt a kérdést tette fel a Twitteren, hogy adja-e el a birtokában lévő Tesla részvények 10 százalékát, mivel többen úgy vélik, a részvények formájában megtestesülő, „nem realizált nyereség az adóelkerülés eszköze”. A dél-afrikai születésű üzletember nem kap fizetést vagy bónuszokat a Teslától, csak részvényopciói vannak, így ahhoz, hogy adót fizethessen, részvényeket kell eladnia.

A közvéleménykutatáson több mint 3,5 millió követő tette le a voksát, és 57,9%-a igennel szavazott.

A dokumentumokból az is kiderül, hogy a mostani opciós lehívások és eladások egy előre felállított kereskedési terv alapján történtek, amelyről még szeptember 14-én született döntés. Vagyis csaknem két hónappal azelőtt, hogy Musk felvetette volna a kérdést a Twitteren. Musk utoljára 2016-ban adott el részvényeket. 

Ha Te is szeretnél Teslát venni, akkor keresd kollégáinkat, Král Ádámot (adam.kral@mahzrt.hu) vagy Luczek Dávidot (david.luczek@mahzrt.hu), akik készséggel állnak rendelkezésedre telefonon (+36-20-666-8888) vagy e-mailben.