Jávorszarvas-teszttel úszott meg egy balesetet egy Tesla Model Y sofőrje – VIDEÓ

2022. 01. 13.
  • Tesla
  • Model Y
  • baleset
  • figyelmetlen sofőr
  • kikerülési manőver
  • jávorszarvasteszt

Az elektromos crossover kategóriája legjobb eredményét produkálta a kikerülési manőver során.

Akadnak olyan helyzetek az utakon, amikor megéri olyan járművel közlekedni, amely elegendő erővel és nyomatékkal rendelkezik ahhoz, hogy elkerüljön egy potenciálisan súlyos, életveszélyes balesetet. Egy kínai Tesla Model Y esetében is határozottan így történt, mivel a tisztán elektromos crossover azonnali nyomatéka és nyers ereje lehetővé tette a sofőr számára, hogy elkerülje azt, amiből egy nagyon csúnya baleset lehetett volna.

A rövid videóban az látható, ahogy egy békésen közlekedő Model Y-ba oldalról majdnem belehajt egy másik szabadidőautó figyelmetlen vezetője. Jól megmutatkozik, hogy az azonnali nyomatékleadásnak köszönhetően milyen könnyedén sikerül a Tesla sofőrjének elkerülnie a balesetet. 

A tény, hogy a villanyautó vezetőjének sikerült elkerülnie az ütközést nagyrészt a reflexeinek és gyors helyeztfelismerő képességének köszönhető, ám azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egy ilyen kikerülési manőverhez stabil árműre van szükség. Nagyobb sebesség mellett egy hirtelen kikerülési manőver könnyen eredményezheti, hogy az autó felborul, de a Model Y-nak látszólag semmi problémát sem okozott, hogy valós körülmények között produkáljon egy jávorszarvas-tesztet. 

Bár a Tesla Model 3 brillírozott a kikerülési teszt során, ám nagyobb hasmagassága ellenére testvérmodellje, a Model Y is kiváló eredménnyel teljesítette a próbát, melynek során 83 kilométer/órás tempóval vette az akadályt, ezzel a kategória legjobb eredményét érte el. 

Ha Te is szeretnél Teslát venni, akkor keresd kollégáinkat, Král Ádámot (adam.kral@mahzrt.hu) vagy Luczek Dávidot (david.luczek@mahzrt.hu), akik készséggel állnak rendelkezésedre telefonon (+36-20-666-8888) vagy e-mailben.